29 May 2013

Ingatan utk diri sendiri

RENUNGAN BUAT ISTeRI




Wahai isteri….
Apakah akan membahayakan dirimu, apabila engkau menemui suamimu dengan wajah yang berseri seri, dihiasi dengan senyum saat dia masuk rumah?
Apakah memberatkanmu apabila engkau menyapu debu dari wajahnya, kepala dan baju serta mencium pipinya?
Apakah engkau merasa sulit, jika engkau menunggu sejenak di saat dia memasuki rumah dan tetap berdiri sampai dia duduk?
Mungkinkah akan meyulitkanmu, jikalau engkau berkata kepada suami: “Alhamdulillah atas keselamatan abang, kami sangat merindukanmu wahai kekasihku…”
Wahai sang isteri…
Berdandanlah untuk suamimu dan harapkanlah pahala dari Allah diwaktu engkau berdandan, kerana Allah itu indah dan mencintai keindahan.
Pakailah wangian yang harum dan bermake-up lah, serta pakailah busana yang paling indah untuk menyambut suamimu.
Jauhi dan jauhilah bermuka masam dan berkerut
Janganlah engkau mendengar dan menghiraukan perosak dan pengacau yang bermaksud merosak dan mengacaukan keharmonianmu dengan suami.
Janganlah selalu tampak bersedih dan gelisah, akan tetapi berlindunglah kepada Allah dari rasa gelisah, sedih, malas dan lemah.
Janganlah berbicara kepada laki laki lain dengan lemah lembut, sehingga menyebabkan orang yang dihatinya ada penyakit mendekatimu dan menduga hal hal yang jelek ada pada dirimu.
Selalulah dirimu dalam keadaan lapang dada, hati tenteram dan ingat kepada Allah setiap saat.
Ringankanlah suamimu dari setiap keletihan, kepedihan dan musibah serta kesedihan yang menimpanya.
Suruhlah suamimu untuk berbakti kepada ibu bapanya.
Didiklah anak anakmu dengan baik. Isilah rumah dengan tasbih, tahmid, tahlil dan takbir. Perbanyaklah membaca al quran terutama surat Al Baqarah, kerana surat itu dapat mengusir setan.
Bangunkanlah suamimu untuk sholat malam, doronglah dia untuk melakukan puasa sunat, ingatkan dia akan keutamaan bersedekah, dan janganlah engkau menghalanginya untuk menjalin hubungan silaturahim dengan kaum kerabatnya.
Perbanyaklah istighfar untuk dirimu, suamimu serta kedua orang tua dan seluruh kaum muslimin. Berdoalah kepada Allah agar dianugerahkan keturunan yang baik, niat yang baik serta kebaikan dunia dan akhirat. Ketahuilah sesungguhnya Rabb mu Maha Mendengar doa. Allah berfirman, 
“Dan Rabb mu berkata, “Serulah aku niscaya aku penuhi doamu.” ( Al Ghafir 60) 

10 January 2013

Dapat 1 tanda lg..horayy

Assalamualaikum.. Holla peeps!

erm malam td gigih sy buat homemade garlic bread utk bekal anak- anak sy sekolah arini. Apetah yg sy berangan sampai tetiba 'sreeekk' tangan saye kene besi oven.. Huwaaa!! Sakittt bangett.

bukan nya cengeng tauk.. Sy dah biasa kene kuali panas, ayor hangat dan belake belake tu tau.. Tu sume sgt dah biasa pada sy. tp kisah menyayat hati sy hok malam tadi kan,( ceh menyayat hati la sgt)  lecur perih tu kena di tangan sama yg sy dok menahan sakit berhari2 di sebabkan bisul tu! Huhu.. Dahla sengal denyut2 tak hilang lagi..ditambah lak dengan lecur kene besi panas oven plak.. Uuuu... Hazabbbbb... :'(

Hmm sabar je la kan.. Dh jadi org dapo memang begini la.. xpela asalkan tanggungjawap beta terlaksana.. Ikutkn hati nak letak je tgn kanan ni dok diam tiap hari sampai sihat.. Dibuat kalu, xmakan la anak laki kat umah ni.. Huhu

Ok la, nak kemas2 dapo dulu..pg td buat sandwich telo gak utk bekfest anak2. Huru hara barang2 kat dapo tu lg.. Tata olz..^^

07 January 2013

Kiddos

Selamat siang ibuk2 bapak2..^^

Nikmatnya bersantai santai.. ^^ Nak update ceritera anak anak sy semalam. La ni umah kami dah kayak zoo tau. Hihi

Semalam mcm biasa la.. Ahad kan.. kalo cuti sabtu ahad,ayahnya ade rumah sepanjang hari. .so aktiviti bebudak kat rumah ni mandi kolam jer la..selagi belum puas x kan naik punya bebudak ni. Tu pun kan nasib baikla ade kolam, kalo tak lg sumbat kot anak2 sy ni kat sini.. playground pun xde. Adepun sgt la hazabedah! X main pun xpe lah kekdahnya.

Sebelum turun ke kolam tu kakak ternampak serangga hitam celah pasu. Gigih tu jerit2 panggil ayah.. Takutt tp mentel nak membela pulak. dia tanya lipas ape besar camni..huhu..bukan lipas nak.. tu sejenis serangga tauk.. Haih peghok pun ade kata org kuale anak2 ku ni..  yg best mama sendirik pun xtau ape nama saintifik serangga tu. Hihi.. Yg mama tau dah kaler hitam, sebut je la 'black bug'.. Kalo jumpa yg yellow pasni panggil je la 'yellow bug' Buleh??! Huhu. Dlm terkinja kinja nak kan bug tu, meluru dia ke dapur angkut tipuware mama. So bug tu dh terbela la dek kakak skrg. Pelik mama tetiba.. Ade ke gegirl bela2 bug??! Ni dah terbawa2 la ni dengan aktiviti sekolah dia sebelum ni. Hmm apa2 je la nak oii...

Habis bab tu si kiah genit aka nafeesa pun ikut kakaknye gak la kan.. Itu biasa.. Ape kakak buat sume dia nak follow. Si nafeesa ni lak jumpa sekor anak spider kecik toet! Mentel jugak nak. Nak bela, nak simpan, nak belek2. Tp dia ni penggeli.. Acaner tu.. Hmm layankan jugak la..

Nasib la si rayyan awang 'otomen' ni ok ok je.. Tgk sekadar sahaja..xgaduh nak tangkap cicak ke hape nak simpan dlm tipuware kan. Bagus betul boboi mama.

Pas settle sume mama suruh pose la ngan belaan masing2.. Hihi.. Mama bet seminggu la kot ini haiwan bisa bertahan hidup.. Abis dah kejap2 goncang, kejap2 goncang je bekas tu.. Konon nak kasi bug n spider tu gerak..caner... Hmmm.. Ape ape je la sayang..asal korang bahgie.. ^^ meh meh layan gambo hujung minggu diorang..♡♡^^
kak eisya dgn adik kesayangan nya. Rapat 2beradik ni tau..
Muka pun sama iras masa kecik ^^
see my 'black bug' heh heh
rizky tak sporting.. berair sblh mata kakak kene 'plapp' dek tgn awk
feesa with her lil spider.. sgt kecik toet!
ahaha.. ni perasan sorang 'otomen' sorang lg angelina ballerina.. hihi

06 January 2013

Ohh bisul..sakit buanget tauk!

Evenin' eberibodi..
Huwaa..dugaan apakah ini.. Dah 2hari menderita menahan sakit akibat bisul ni.. Walau masih kecil mata bisulnya tp udah melebar lebam merah :'(

Kalo naik bisul blkg bdn ke,tmpat lain ke ok la jugak kan..ni bwh lengan. Lengan kanan plak tu. Haiyoo.. Nak dukung bam2 kenit sy pun sblh tgn je sehari dua ni.. Isk.

bukan tak cari cara tau nak hilangkn bisul ni.. gigih tauk sy dok gugel petua2 nak hilangkn bisul kat lengan ni. Sapu madu, taruk ubat farmasi, letak minyak TYT, minyak batu la.. ihh macem2 udah.. Tp bisul ni masih degil mcm nak terus masak ranum jer kat lengan sy ni.Takpe, kamu tunggula esok lusa ok. Grrr!

Hmm.. Yg paling syok esok anak2 sy dah mula sekolah.. Syok la kan.. dapat sakit. Anak2 lak nak strt sekolah lps cuti panjang.. Aih pasti agak terhegeh2 sy mengadun depa esok.. Nak masak, nak sisir rambut, nak rapikan semua.. :-\ oh bisul plis lah berkurang sedikit denyut2 kau ya. Cepatla kau masak supaya senang aku picit2 kau n buang sume sakit yg kau bw. X-(

Apapun olz sy redha je dgn sakit denyut2,pedih panas dan bisa2 tgn ni.. Memikirkan bahawa penyakit yg Allah beri tu adalah penghapus dosa dosa kecil kan. ^^ Nak2 lg sy ketepikan rasa sakit tu dan menggagahkan juga diri laksanakan tanggungjwb pd anak2, suami dan buat keje2 ibu rumahtangga seperti biasa semampu sy.. Maka mungkin berganda2 pahala yg sy dpt ketika ini. Amin. ^^

Adeh makin sengal rs pgg fon ni lelama. Suami dok main gitar td dh bgn buat kopi panas sendirik.. Mengerti nya kamu. ♥♥

Ok olz, masa utk rapi rapi kan tempat beradu. Sblm tidur harus la membelek lengan ni dulu kan.. Pujuk2 dia spy jgn makin melarat esok pagi. Buleh?? Hihi..ok la, gud niteee!! Muah.

jin mata 1.. tsk.. tsk!!!

04 January 2013

Sleeping handsome. ♡♡

My sleeping handsome.. ♥♥♥
(who says there can only b sleepin beauty?!!)

Love u much ali rizky..

Otot segar badan sihat ^^

Morning peeps!

Suami dah pi keje..anak2 semua dh bangun n biasalah pepagi mesti dok layan kartun tv dulu.. Semuanya dh breakfast.. Ala makan coco crunch je pun.. Hihi.. Tgh diorang dgn dunia diorang skrg, sy cuba ambil masa duduk sendiri di meja makan sambil monitor 4 kanak2 tu..

Ahaa.. Tgk gambar yg sy attach skali bwh ni.Ini juga merupakan rutin setiap pagi saya..oh no no.. Bukan air milo ya.. Hihi

Jgn xtau sy pengamal jamu juga taw..^^
Bagus taw korang.. Elok sgt bg kita yg jd ibuk2 rumahtangga ni mengamalkn jamu.
Buat keje seharian kalo xdpt supplement tambahan bdn mudah lemah..bila malam jgn kata la..melepek kot!

La ni sy amalkan jamu mak dara(JMD) Buatan Malaysia semestinya...:-)
Ya. Mmg sy di indonesia.. Tempat terulung segala jamu kononnya. Tp sy xberani la nak cuba satu pun produk kesihatan di sini..Ntahla byk sgt rumors yg dpt bila setiap kali berkenan nak try satu2 produk tu.. So, xla amik sembarangan.

Pahit mmg pahit. Kelat jgn kata la kan air2 jamu ni.. Dgn beserdak nye lg. Tp nak kan yg terbaik..ketepikan aje sume rasa tu.
So tiada lg hari2 yg melemahkan kita.

Haha. Oklah, sambil buat entry ni dah hbs stgh gelas pun jamu nye.. Maka harus lah bersiap2 utk memulakan tugas hakiki..
Mmuahh! Gtg now.. Tata!

03 January 2013

Hepi new year!

Assalamualaikum... :-)
Hello 2013!

Malas la nak bermukadimah bagai, nak kata blog bersawang ke hape (walau smmgnya iya). ;p
Btw, sy baruuu je donwload app blogspot di note sy... Ye baruu je sat td..hihi..dok kebek2 kat playstore.. Eh jumpa!  so lepas ni xperlu tarik kerusi,  dan duduk melangut depan pc lg.. Leh update (kalo rajin) dimana2 dan bila2 aja.. ;)

Now sy sedang berada di bilik main anak2 sambil melayan putera kenit kami. Hmm...cepat2 taip sblm dia menotty kaco..hihi..
Eh, ada yg xtau ke baby kenit sorang lg dh kuar..hihi.. Made in Indonesia gtu.. Alhamdulillah, rezeki di sini.. Dah agak besar juga.. 9mnths oledi..hihi..

Erm.. Skrg anak2 sy masih lg bercuti..ya, summer break! So setiap hari sepanjang hari cuti mereka adalah hari yg tak berapa nak santai bg sy yg jd surirumah sepenuh masa ni.. Nak layan 4 kanak2 dan pd masa yg sama nak menyetelkan tanggungjwp yg lain..pheww~  Nasib baik la dpt suami yg buleh dgr keluh kesah penat bininye ni.. Time dia balik kije dia la take over tugas melayan peel anak2 dan yg terbaru dia dh amik kontrak masak bubur baby setiap mlm.. :)
maka berkurang la satu rutin setiap hari sy. :)

Hmm okla.. Harus berenti sebentar.. Nampak gaya si bby mau mimik.. Bf dia dulu n then sambung keje yg menanti.
Hepi new year all!
Babaii!!!!

Ali Rizky  @ 7mnths

28 July 2011

Sardyn masak Lomak! [as requested by cik Amy ]

hollaa!
just a quick post utk petang ni
lepas ni nak sambung keje yang belum settle lg
owh petang ni juga ada appnmnt ngan gynae
jd harus cepat cepat taip.. hihi
ok, sahabat sy yg sorang ini nak kan resepi sardin masak lemak
weeee... sori mak budak yang cute atas keterlewatan respons ni.. hik hik

alrite tak nak bermukadimah panjang lebar lg
nah ko amik lah resepi ni, salin teruih tau
jangan ko simpan wat pekasam pulak sudah!


bahan-bahan :-

1 tin sardin
bawang merah - 5-6ulas
bawang putih - 2ulas
kunyit hidup - dlm stgh inci
cili kering - 4 tangkai ( kalo nak pedas sikit taruk 4-5bj cabai burung)
serai sebatang - diketuk
kentang sebiji - belah 4
cabai benggala - optional ( lebih pd hiasan)
santan sekotak

cara-cara :-

1- bawang merah, bawang putih, kunyit,cabai kering ditumbuk agak lumat
2 - letakkan santan, bahan yg dah ditumbuk td, dan serai yg dah diketuk dalam periuk
3 - aduk sikit, agar santan dan bahan2 bersatu
4 - masuk kan kentang, bila kentang dah agak masak, masukkan ikan sardin tin tu
5 - kuah tak payah masuk sekali, cukup sekadar yg melekat kat ikan tu je
nnt kalo curah sume kuah tu, hanyir! agak krg sedap.. hehe
6 - letak kan perasa kendian letak cabai benggala.. SIAPPP!!!

okay mak cik, selamat mencuba!
nah ni pict gulai lomak sardin aku buat 2-3 ari lepas

tata titi tutu! ^.^

22 July 2011

sofa kayu jati udah nyampe.. ツ

akhirnya sampai jugak sofa jati yg kami order last week
fuh! sungguh kagum! serious, mmg cantik ukiran yg diorang buat
berseni sungguh! memang wajar la kalo org dok kata indon ni mmg terbaik kerja tgn diorang
terutama bab2 mengukir kayu jati
sy dan suami sungguh berpuas hati dgn hasil kerja mereka
cuma yg slack masa nak letak sofa tu di ruang tamu
hahaha! rumah kecik dan pintu adalah sempit
agak tergores sikit sarung sofa yg di bwh
haiyaa! nasib baik tak berapa nampak
dan mujur bkn rangka kayunya
tapi tak kisah la tu, mmg kami plan nak tukar sarung lain plak bila bawa balik Msia nnt
jadi akan nampak baru la kan bila masuk rumah baru.. eheeeee!

so smlm kami dah pun susun atur sofa ni.. baekk punya!
hahahaha! padat dah ruangan tamu ke dua ni
port anak2 bermain pindah tempat lain sudah :)
so inilah dia ruang tamu kami di sini,

ehehee! belum siap lg mendeco-deco ruangan ini
sbb ingat nak tambah painting kat blkg 3 seater tu n letak bunga2 kristal kiri kanan meja sisi
tgh pelan2 kayuh ni.. hahahah!

dan yg ini ruangan keluarga, inilah port kami anak beranak melepak tgk tv, bergosip-ing, berbaring, dan bermcm2 ber lg... eheh!

selain tu ruangan ni jd tempat laling buat goreng2 gitar karen dia tu
nampak 3bijik blkg tu.. kapok 1, gitar karen 2 bijik
aiya! sungguh bingit! tp kami ttp layan dgr ok! :)
sedap jugak sekali dia goreng ala2 cromok tu.. hihi

ok, ruang lain belum bape nak siap lg
kami nak deco2 apa yg patut dulu
hmm.. sgt beruntung ok tuan rumah kedaung ni!
ssh tau nak jumpa penyewa mcm kami ni.. hui hui hui
bkn main kami jaga, kami cuci
apa yg xkena kami ubah, kami ganti
, kami tukar
tak claim balik pun.. ^.^
tp segala harta benda yg kami tambah ni akan ttp lah kami angkut bw balik Msia kan
uiii... sayang teman nak ninggey wey!
bukan senang nak dapat.. haha

oklah, jom sambung keje!
sekian dulu.. tata titi tutu.. ^.^

20 July 2011

Ayam kalio - Padang..

semalam lauk utama lunch sy adalah ayam kalio
masakan padang .. korang suka?
hmm kalo kita panggil rendang je
tp rendang kita ada kerisik kan?
yg ni nan-ado.. tanpa digoreng dgn minyak
tp tetap guna santan.. agak krg sihat jg la.. hehe

ayam kalio - wow! kalo dgr pd nama boleh tahan ek.. hehe
actually lauk ni dimasak sbb sy dah tak tau nak masak apa dah smlm
sungguh lah fenin kepala nak fikir apa yg nak dimasak setiap hari
jadinya sy search resepi2 masakan ayam ni disini
kebetulan bahan2 utk masakan ini pun sume ada di rumah
maka terhasil lah hidangan yg satu ini... ;)

eheheeee
dat is my version of ayam kalio!
nampak sedap tak??
adehh... tekak org sy tak tau la kan
tp sy dan laling sy sungguh menikmatinya semalam
bertambah tambah la nasi.. hehehe
walaupun festime buat, tp rasa macam jadik je ;p
tetiba! haha

jd sy kongsikan resepinya di sini ats permintaan sahabat saya yg sorang ni, puan shaida
harap ko buat dan hantar report kat blog ko lepas ni ek.. haha!
ko cuba lah.. psti jd.. tp kalo tak sedap NOT MY PROB lah ye.. wakakak!

ok, bahan2 yg diguna ;-
  • seekor ayam
  • halia 1cm(lebih kurang) - dikisar
  • 4 biji bawang merah - dikisar
  • 3 ulas bawang putih - dikisar
  • cili kering 20-25 tangkai - dikisar
  • 1/2 cm kunyit - dikisar
  • 2 batang serai (diketuk)
  • 3 keping daun limau purut (nak lebih boleh tapi jgn banyak sangat nanti maung)
  • 2 keping asam gelugor
  • 1 1/2 biji santan kelapa (nak guna sebiji pun boleh saya suka buat kuah pekat)
  • cili api (tambahan kepada sesiapa yang nak pedas)
dan cara membuatnya ;-
  1. Satukan semua bahan yang dikisar bersama santan dan serai
  2. Masukkan ayam
  3. Kemudian jerang atas api, kacau santan supaya tak pecah minyak
  4. Masukkan daun limau purut
  5. Bila santan dah separuh masak, masukkan asam keping dan masak sehingga santan betul-betul masak
  6. tambah lah air sikir nak kan ayam tu cepat empuk
  7. kemudian tunggu sampai kuahnya kering, agak2 dh masak tutup api
haaa, siap! senang dan ringkas je kan cara dan bahan bahannya
selamat mencuba la ye! hehe
sampai jumpa lagi..
daaa daaa.. muacxxsss!

19 July 2011

Ayat budak tumbuh gigi.... grrr!


Ok! itulah kisahnya
screenshot di atas ni adalah status yg sy buat kat fesbuk smlm
sungguh lah canggih bahasa budak2 sekarang ni ek
adakala berkerut dahi sy nak baca ayat ayat mereka ni
suka sgt shortform kan perkataan yg jadi ntah apa2 ntah!
dan sy sgt terencat utk brkomunikasi secara lisan dgn org2 spt ini
aduhaiii, ianya mencemarkan dialog! sungguh!
Ok, ok! sy akui adakalanya sy pun buat gak pencemaran bahasa
mcm kekdahnya 'saje', 'xpe', 'takmo', hihi, huhu, haha
tp korang still faham kan?? betul tak???
apa diorang ingat comel sgt ke berbahasa gitu
Ey, plz lah! tak comel lansung oke!
sila tau itu!

oke dibawah ini adalah salah satu contoh
ianya status fesbuk adik sedare aku sendiri yg umurnya baru lah nak masuk 17 thn
sememeh sememeh lg ini budak!
aku copy dan aku paste kan di sini
sangat simpati lah aku kat budak sorang ni
penat2 belajar bahasa melayu sampai nak habis sekolah ni yg dia dpt
macam jadi budak tadika balik je.. haih!

ee nyampah tol a dpht ____--_____ g nEyh .. akyt aty ak .. die x thaw ke ak ni tgu xmx dry die !! ak kol x pna nucx ngangkt !! omg !!

dan lagii...

sdlam new kte shyunx an cceowunx 2,kte x leyh bhrap yunx owunx 2 akn jdy mlk kte..bia kte jer yunx tau cjauh ane pcaan ksh shyunx kte at die .. yunx pnting kte usha bkty an yunx kte shyunx an die .. s2 ary ty ble die da khlngan kte die akn pkir sgala pngorbnan yunx ite lkukn tokx die .. mcer too bru larh die thaw btpe pnting nye ite bg dier ..

dan ini lagii..

i sokong u...sukatiw largh kitowrang nak pakai ape doe...
korunk niw memunk muuchuk la...
yucks~...benchiw tau I...
k larh... I tau you oll x sukew kitew...kitew blah dari cni...
okies~
auuwww~

dan berbagai bagai bentuk ayat lg yg dia dan kwn sesama dia guna
tak sesuai lansung! dah serupa bahasa alien!
kalo depan sy la budak2 ni mmg dah kena lempang berbirat2
maaf cakap, takde ke diorang perasan bahasa yg diorang guna tu dah macam bahasa org terencat akal..
berbelit2 orang nak faham
sy mmg dah sound awal2 kat adik sy sendiri kalo nak msg ngan sy sila guna bahasa yg sy faham
bukan nya bahasa konggostan!
(walau sy sendirik tak tau mcm mana bahasa konggostan tu) huk!
krn sy malas habiskan masa nak paham msg2 dia yg begitu
skrg baru la proper sikit sms dia hantar dan status yg dia buat kat fb dia :)
dah tak mau org 'chop' dia terencat lagi
tau pun sedar diri!

hopefully suatu hari nnt anak anak sy tidak kan terikut dgn bahasa2 mcm ni
InsyaAllah, sy akan sentiasa memantau bahasa penulisan anak2 sy bila depa besar nnt
biar depa dok msg ngan kengkawan depa tulis loghat klate ,loghat perak atau loghat apa skalipun
asalkan tidak guna ayat makhluk planet zargus!
dan itu sudah menyenangkan saya :)

ok, itulah td al-kisahnya
kalo ada di antara saudara terdekat kita waima anak kita sekalipun yg guna bahasa seperti yang di atas..
silalah beri teguran ttg cara penulisan mereka
lama2 nanti sedar gak mereka
pgg lah peribahasa "yang merah itu saga, yg indah itu bahasa"
buat lah shortform yg tak menyimpang kemana2 ye adik adik!
okay! jumpa lagi! cheers! :)


17 July 2011

our sabtu-day program.. ^_^

tired+fenat+capek+lenguh kaki = FUN!
weeeeha.. sgt enjoy keluar anak beranak ni kan?
walaupun banyak karenah, tp ttp enjoy dgn diorang kat luar :)
mujurlah anak2 sy sangat tak buat hal semalam
sepanjang hari kat luar tetap jaga kelaku
anak-anak mama mmg tebayekkk lah! ^_^

oh asalnya semalam kami nak pi Ramayana
saje nak survey2 kain kain ela untuk raya
tapi bila lalu depan tu nampak sangat sesak lak ngan org ramai
malas lah jadinya nak singgah
apatah lagi hari ni.. pasti lagi sesak
takmo lah pergi.. serabutt!
semalam kami tukar plan pergi ke radja furniture
nak order sofa jati terus
baik settle terus, senang tak yah fikir dah
sebelum pergi tu kami lunch dulu kat Poho restoran
pekena asam pedas ikan baung
perh! tersangat lah layan ok! sedappp
tak caya tengok bawah ni.. hihi

asam pedas merah menyala.. 'baru ada kick' :)

hidangan lengkap


habis lunch kami gerak pi Rumbai
sebelum ke radja furniture, kami singgah kedai jati lain dulu
berkenan meje konsul jati kat situ.. beli n terus angkat masuk kereta
nasib baik muat! hehe
tp sofa jatinya kami tak berapa berkenan sangat
hati lebih berat utk beli di radja furniture je
jd lepas settle sume kat situ kami gerak terus pi radja furn.

dah puas hati dengan semuanya kami terus order yg atas ni
tp yg ni org lain punya,dark brown
kami punya hitam
menawan kan yg hitam?
kami pilih material yg kami suka, dan menawar lg :)
dpt lah turun harga sejuta lg.. yess! eheee
mungkin next week sampai rumah... settle!
lapang dada dah.. tak perlu fenin2 fikir nak beli sofa lg

on the way balik tu, kami singgah plaza soto
oleh krn hari pun dah gelap
hubby ajak dinner kat luar terus
wah wah, lunch + dinner kat luar
mmg tak berasap lah dapur sy semalam ;)
kami pekena semangkuk sorang soto.. dok menghirup kuah soto..
oh memang layan lah!! ehehee
kira memang dinner lah ni.. kenyang benarr

dah makan kenyang kenyang, dh settle bayar
kami pun terus gerak balik ke rumah
malas nak singgah mana mana dah
fenattt sgt... sungguh! tp kami ttp enjoyyy! ^_^

15 July 2011

[eDisiEdit] Yeay! Jumaat sudah.. ^_^

Caaaakkk aaaa...Hello peeps!!!
hari ni dah jumaat
bermakna esok dan lusa hubby cuti
weehuu hari yang paling best!

sebesttt besttt malam semalam
malam jumaat.. hahaha
haip! jangan otak kuning
baca dulu n tgk sampai habis entry ni

semalam lepas habis kerja hubby ajak keluar

plan nak pi order kerusi tamu terus

tp dah singgah sana, singgah sini masuk sana masuk sini
sedar sedar dah masuk maghrib

jdnya cancel la nak pi kedai perabot tu
sebelum teruskan perjalanan ke tempat lain

hubby singgah dulu solat maghrib kat masjid agung An-Nur

masjid negeri Riau

cantik tau masjid ni... sukaa! :)

oleh kerana sy 'abc' (allah beri cuti) ;) ,
maka sy dan anak3 tunggu di luar saja

so sementara tunggu ayah habis solat
apa lg nak buat shoot je lah pict diorang bertiga ni
banyak nak upload tp blog ni mcm lembss plak!

tambah kemudian nanti lah


Masjid Agung Pekanbaru.. cantikkk!

nafeesa yg moody.. adik rilek je :)
haa kan.. suka je orang amik gambo dia


usai hubby solat maghrib
kami pun gerak le menuju ke Mall Pekanbaru
hahaha
seronott seronoottt
sbb hubby kata nak beli sumthin utk adindanya ini
nak tau apa?? nak tau???
hahahaha
scroll down plz
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
TARAAAAAA
whiteberry torch dambaanku selama ini...
wehuuuuu
seronotttt banget!


akhirnya dapat juga sy whiteberry torch! yipppiieee
tgk pict w/p bwh ni
haha.. ini harta ahmad yang punyaa!
tengs abang.. utk pemberian dan penggantian ini
hehehe

dah settle bayar sume
kami pun pi isi perut lah kat tingkat atas mall
hehehe
mujur la anak anakku behave very well smlm
tak meragam tak mengomel
habis makan tak singgah mana terus balik rumah
diorang sampai umah je terus tido.. eheee
kefenatan!
tp mamanya kegembiraan
sebelum tidur, hubby sempak plak tanya tu :)
"ayg seronok tak dapat bb torch"???

awww seronottttt!!!
sangat sangat tau abang
sambil senyum meleret ke telinga
sedar sedar dah pagi
hahaha
thnx once again abg!
atas semuanya...

okla, got to go now..
jumpa lg lain kali
bye2 for now!
:)

14 July 2011

mulakan harimu dgn senyuman yg manis! eheee

Selamat Pagiii....!!
Yeah! mulakan hari anda dengan SENYUMAN
senyuman yang manis seperti ini :-D
muka ketat jangan tunjuk
nanti cepat tua.. nak??
hehehe
ey dah khamis eh hari ni?
kejap je rasa ek
pejam celik pejam celik dah nak weekend balik
puasa pun tak lama lg dah
kurang lebih dua minggu lg kan
tak sabar seyh! pastu raya..yeay! haha

Mmm.. apa plan korang weekend ni?
kami cadang nak pi Ramayana sabtu ni
nak pi cari kain ela utk baju raya.. eheee
semangat nak merayakan raya :)
tp ni lg fenin memikirkan tema warna tahun ni
kejap nak hijau kejap nak oren
ni yang terbaru aku ingat nak tema kaler putih je
sucii je kalo pakai kan.. huk!
tp besar kemungkinan putih tu la
err.. tp tak tau lagi lah
tengok je la nanti.. haha
dan lagi aku nak tempah baju kurung Riau tahun ni
dah duduk kat Riau kan.. hehe
hubby pun gitu nak wat baju melayu ala2 masyarakat sini
cantik tau.. aku pun suka tengok
haih.. cant wait cant wait!

halamak! cinonetz bertiga dah datang lah
apa lagi nak conquer laptop ni la tu
Aiyokkk.. kita sambung lain kali la
aku pun nak sambung wat keje rumah
papai korang...!!!

13 July 2011

Nak bb baru please..

saya sedih kamo dah rosak bb bold! :(
betapa lama jiwa ni terseksa merana
sebulan lebih tau.. sebulan lebih!
sekarang ni aku guna nokia 1280 je.. sungguh!
kadang kalo ada call masuk aku boleh tak perasan
bunyi ringtone nokia classic tu tau lah kan
mana lah nak perasan kalo tgh kyusuk wat keje
betul kan, kann.. korang sokong aku kan..??
adala iphone tu tp hilang pulak tempat taruk sim nya
nak cari ganti baru tak tau mana nak tuju kat Pekanbaru ni
almaklum baru dekat 3mnths kat sini
tak banyak yg kami tau selok belok nya
yg byk barang palsu! haih

sungguh rasa tak lengkap!
hubby offer beli phone lain.. Ip4.. weehuuu!
memang nak NAk NAKKK sesangat
tp apakan daya harus la beli blackberry dulu
sbb aku dah amik sim kad pakej internet bb
agak rugi di situ bila tukar sim lain
lagi pulak macam lah duit tu hari2 turun dr langit

walaubagaimanapun
aku sgt2 berharap agar dapat miliki segera pengganti bb ku ini
aku dah kenen2 kat hubby blackberry torch white kaler
tukar lah pulak.. tak mau bold2 lg dah
ey cute je warna tu kan
tp tak tau lah hubby nak beli ke tak yg aku pengen ni
tak nak push dia sangat
ehehee
sampai masa pasti ada tu
kamo sabar ya nurul!
;-)

:( ni la dia bb yg dah hancusss!
nmpk mata kasar elok je, tp lansung xleh on dah
bila goncang kok kerekk kokk bunyi nya.. dh macam lagu dikir yg 1 itu
huhuuuu


to my beloved hubby - sekali ni je nak cakap, ganti baru ek sayang?
i lap u kering2.. muah! wkwkwk^_^